Μη κατηγοριοποιημένο

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ RFID και NFC;

Εάν παρακολουθείτε τις εξελίξεις του κλάδου σε τακτική βάση, πιθανότατα θα είστε εξοικειωμένοι με τους όρους επικοινωνία κοντινού πεδίου NFC και αναγνώριση ραδιοσυχνοτήτων RFID. Μπορεί να έχετε δει πρόσφατα την ονομασία RFID στις ειδήσεις ή μπορεί να σας έχουν πει ότι το κινητό σας τηλέφωνο διαθέτει συσκευή NFC.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ NFC και RFID – ή είναι ακόμη διαφορετικές από κάθε άποψη;

Η σύντομη περιγραφή
Το RFID είναι η διαδικασία με την οποία τα στοιχεία αναγνωρίζονται μοναδικά χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα και το NFC είναι ένας εξειδικευμένος τομέας στην οικογένεια της τεχνολογίας RFID. Συγκεκριμένα, το NFC είναι κλάδος της RFID υψηλής συχνότητας (HF) και λειτουργούν και τα δύο στα 13,56 MHz. Το NFC έχει σχεδιαστεί για να είναι μια ασφαλής μορφή ανταλλαγής δεδομένων και μια συσκευή NFC μπορεί να είναι ταυτόχρονα αναγνώστης NFC και ετικέτα NFC. Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό επιτρέπει στις συσκευές NFC να επικοινωνούν peer-to-peer (μεταξύ συσκευών).

RFID

Εξ ορισμού το RFID είναι η μέθοδος μοναδικού προσδιορισμού στοιχείων χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα. Ως ελάχιστο, ένα σύστημα RFID περιλαμβάνει μια ετικέτα, έναν αναγνώστη και μια κεραία. Ο αναγνώστης στέλνει ένα σήμα διερεύνησης στο τσιπ/ετικέτα μέσω της κεραίας και το τσιπ/ετικέτα απαντά με τις μοναδικές του πληροφορίες. Οι ετικέτες RFID είναι είτε ενεργές είτε παθητικές.

Οι ενεργές ετικέτες RFID περιέχουν τη δική τους πηγή ενέργειας και επομένως τους επιτρέπουν να εκπέμπουν με εύρος ανάγνωσης έως και 100 μέτρα. Το μεγάλο εύρος ανάγνωσης καθιστά τις ενεργές ετικέτες RFID ιδανικές για πολλές βιομηχανίες όπου η ενεργή τοποθεσία και άλλα πράγματα στον τομέα της εφοδιαστικής είναι σημαντικά.

Οι παθητικές ετικέτες RFID δεν έχουν τη δική τους πηγή ενέργειας. Αντίθετα, τροφοδοτούνται από την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια που μεταδίδεται από τον αναγνώστη RFID. Τα ραδιοκύματα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να τροφοδοτούν την ετικέτα RFID με ισχύ, οι παθητικές ετικέτες RFID έχουν εύρος ανάγνωσης από στενή επαφή και έως 25 μέτρα.

Οι παθητικές ετικέτες RFID λειτουργούν κυρίως σε τρεις περιοχές συχνοτήτων:
Χαμηλή συχνότητα (LF) 125 -134 kHz
Υψηλή συχνότητα (HF) 13,56 MHz
Υπερυψηλές συχνότητες (UHF) 856 MHz έως 960 MHz

NFC

Οι συσκευές επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) λειτουργούν στην ίδια συχνότητα (13,56 MHz) με τους αναγνώστες RFID HF και τις ετικέτες. Τα τυπικά πρωτόκολλά τους για τη μορφή NFC βασίζονται στα πρότυπα RFID που περιγράφονται στο ISO / IEC 14443 και αποτελούν τη βάση για μέρη του προτύπου ISO / IEC 18092. Αυτά τα πρότυπα ασχολούνται με τη χρήση RFID σε ασύρματες κάρτες.

Ως εκλεπτυσμένη έκδοση του HF RFID, οι συσκευές επικοινωνίας κοντινού πεδίου έχουν εκμεταλλευτεί τις μικρές περιοχές ανάγνωσης λόγω του περιορισμού της ραδιοσυχνότητάς τους. Επειδή οι συσκευές NFC πρέπει να είναι κοντά η μία στην άλλη, συνήθως όχι περισσότερο από μερικές ίντσες, έχουν γίνει δημοφιλής επιλογή για ασφαλή επικοινωνία μεταξύ καταναλωτικών συσκευών όπως π.χ. smartphone, πόρτες κ.λπ.

Η επικοινωνία peer-to-peer είναι μια δυνατότητα που απομακρύνει το NFC από μια τυπική συσκευή RFID. Μια συσκευή NFC μπορεί να λειτουργεί τόσο ως αναγνώστης όσο και ως ετικέτα. Αυτή η μοναδική ικανότητα έχει κάνει το NFC μια δημοφιλή επιλογή για π.χ. ανεπαφικές πληρωμές. Ένα άλλο πράγμα που έκανε το NFC δημοφιλές είναι ότι το NFC χρησιμοποιείται σε πολλά νεότερα συστήματα, όπως π.χ. smartphones.

Οι συσκευές NFC μπορούν επίσης να διαβάζουν παθητικές ετικέτες NFC και ορισμένες συσκευές NFC μπορούν να διαβάζουν παθητικές ετικέτες HF RFID που είναι συμβατές με το ISO 15693. Οι πληροφορίες σε αυτές τις ετικέτες ενδέχεται να περιέχουν εντολές για τη συσκευή, όπως το άνοιγμα μιας συγκεκριμένης εφαρμογής ή παρόμοια. Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε ετικέτες HF RFID και ετικέτες NFC πιο συχνά σε διαφημίσεις, αφίσες και πινακίδες, κάτι που είναι μια αποτελεσματική μέθοδος παροχής πληροφοριών π.χ. πελάτες κάποιου.

Το NFC βασίζεται σε πρότυπα HF RFID και αντιστρέφει τους περιορισμούς της συχνότητας λειτουργίας του σε μια μοναδική τοπική επικοινωνία.