Aν υποθέσουμε ότι έχετε ασχοληθεί πολύ με πιστωτικές κάρτες, τότε δεν θα αργήσετε να μάθετε για την προστασία RFID που παρέχουν ορισμένα προϊόντα, όπως πορτοφόλια, τσάντες, θήκες διαβατηρίων και άλλα. Με τη χρήση της ασφάλειας RFID, μπορείτε να σταματήσετε τους πιθανούς hackers από το να εκμεταλλευτούν τις προσωπικές πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας και να χρησιμοποιήσουν ανέπαφες πληρωμές χωρίς να το γνωρίζετε.
Η τεχνολογία RFID δεν αποτελεί πρόσφατη εξέλιξη, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Παρ’ όλα αυτά, είναι συνετό να κατανοήσετε πώς να προστατεύετε τις πιστωτικές σας κάρτες, δεδομένης της σταθερά αυξανόμενης επικράτησης της χρήσης πιστωτικών καρτών.
Τι σημαίνει “RFID προστασία”;
Η συντομογραφία RFID προέρχεται από την αγγλική φράση Radio Frequency Identification (Ταυτοποίηση μέσω Ραδιοσυχνοτήτων). Πρόκειται για μικροσκοπικά ηλεκτρικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται για σκοπούς ταυτοποίησης και μεταφέρουν κάποιου είδους ψηφιακή πληροφορία. Με άλλα λόγια, ένα συγκεκριμένο κύκλωμα συνομιλεί με έναν δέκτη και παρέχει δεδομένα για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Στην καθημερινότητά μας, συναντάμε συνεχώς εφαρμογές κυκλωμάτων RFID. Για παράδειγμα, για να σταματήσουν τις κλοπές στα καταστήματα, τα τσιπ RFID τοποθετούνται μέσα στα προϊόντα – αν το τσιπ παραμείνει ενεργοποιημένο, θα ηχήσει συναγερμός όταν ο πελάτης φύγει από το μαγαζί. Μία άλλη εφαρμογή είναι στα κατοικίδια ζώα. Είναι πλέον απαραίτητο να εμφυτεύονται τσιπ στα κατοικίδια ζώα, τα οποία έχουν έναν ξεχωριστό 15ψήφιο αριθμό που χρησιμεύει ως ταυτότητά τους.
Όλα αυτά τα μικροσκοπικά κυκλώματα ή τσιπ μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιες χρήσιμες πληροφορίες ανάλογα με την εφαρμογή. Αντίστοιχα, πολλές πιστωτικές κάρτες διαθέτουν ένα παρόμοιο τσιπ RFID. Το τσιπάκι αυτό μπορεί να επικοινωνήσει ανέπαφα και να χρεώσει την κάρτα σας κατά την αγορά σας σε ένα κατάστημα. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Χρειάζεται να ανησυχώ;
Οι πιθανότητες να υποκλέψει κάποιος πληροφορίες απο την πιστωτική σας κάρτα σε ένα αεροδρόμιο, έξω από ένα πολυκατάστημα ή στο μετρό είναι σχετικά μικρές. Ωστόσο, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια ανέπαφη συναλλαγή χωρίς να το καταλάβετε: αν κάποιος περάσει από δίπλα σας και πλησιάσει την κάρτα σας χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο μηχάνημα POS, μπορεί να είναι σε θέση να αποσπάσει έως και 50 ευρώ, που είναι το μέγιστο ποσό για το οποίο μπορείτε να αποφύγετε την εισαγωγή του PIN σας. Στην αγορά, υπάρχει πληθώρα προϊόντων που εμποδίζουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα να έρθουν σε επαφή με το τσιπ της πιστωτικής κάρτας.
Φυσικά, οι πιθανότητες είναι χαμηλές. Αν όμως προτιμάτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ταξιδεύετε συνέχεια στο εξωτερικό και δεν θέλετε να σας απασχολούν ακόμα και οι πολύ μικρές αυτές πιθανότητες υποκλοπής, τότε ίσως χρειάζεστε ένα πορτοφόλι ή ένα σακίδιο με προστασία RFID.
FAQs
- Από τι υλικό είναι κατασκευασμένα τα τσιπάκια RFID; Τα κυκλώματα RFID είναι συνήθως κατασκευασμένα από αλουμίνιο και καμιά φορά από χαλκό. Προτιμάται το αλουμίνιο λόγω χαμηλότερου κόστους και βάρους (ο χαλκός είναι περίπου 4 φορές ακριβότερος από το αλουμίνιο).
- Μπορεί ένας ισχυρός μαγνήτης να καταστρέψει την προστασία RFID; Όχι, τα τσιπάκια RFID εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία δεν επηρεάζονται, αλλοιώνονται ή διαγράφονται από τους μαγνήτες.
- Τα πορτοφόλια RFID λειτουργούν αν βραχούν; Ναι, τα πορτοφόλια RFID συνεχίζουν να προστατεύουν τις κάρτες σας ακόμα και αν βραχούν. Αυτό που μπλοκάρει το σήμα είναι συνήθως ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο μέσα στο πορτοφόλι.